Syrop z pędów sosny
Syrop z pędów sosny to specyfik stosowany przez nasze babcie w przeziębieniach i na kaszel. Ma działanie odkażające, bakteriobójcze, wspomagające leczenie infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych, a także pobudzające trawienie. Posiada m.in. olejki eteryczne, witaminę C, sole mineralne. Do tego wszystkiego ma wspaniały zapach.
Młode pędy sosny zbieramy najlepiej w maju i tylko poboczne, aby nie zaszkodzić rosnącemu drzewu. Rozróżniamy osobniki męskie i żeńskie. Męskie warto zebrać przed pyleniem. Możemy również wykorzystać młode, zielone szyszki.
Składniki: ( proporcje 1:1 + 1/2 szklanki cukru)
500 g młodych pędów sosny,
500 g cukru trzcinowego + 1/2 szklanki.
Opcjonalnie możemy dodać około 50 ml spirytusu na 1 litr, jeżeli syrop nie jest sporządzany dla dzieci. Spirytus i odpowiednia ilość cukru zapobiega pleśnieniu.
Przygotowanie:
Zebrane młode pędy sosny odłożyć na kilka minut, aby wyszły ewentualnie robaki.
Należy je zgnieść drewnianym tłuczkiem tak, by puściły soki.
Naprzemiennie układamy w wyparzonym słoiku zgniecione pędy i cukier. Delikatnie ugniatając każdą warstwę.
Na wierzchu zasypać odłożoną 1/2 szklankę cukru. Możemy również dodać kilka łyżek spirytusu/wódki.
Słoik zakręcamy i odkładamy w słoneczne miejsce na około 3 tygodnie. Dobrze co drugi dzień odkręcić słoik i wymieszać.
Gotowy syrop cedzimy i zlewamy do wyparzonych słoików. Przetrzymujemy w chłodnym miejscu.
*Przykładowe stosowanie w czasie choroby:
dorośli 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce;