Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
35 - kwiatów czarnego bzu,
2 l wody,
600 g cukru trzcinowego lub ksylitolu,
sok z 4 cytryn.
Przygotowanie:
Zerwane kwiaty rozkładamy na około godzinę na lnianej ściereczce, aby pozbyć się robaków.
Kwiaty obrywamy, oddzielając od gorzkich łodyg do garnka i zalewamy wrzątkiem na około 12 godzin. Można użyć nożyczek.
Tak przygotowany wywar odcedzamy, dodajemy cukier. Mieszamy oraz czekamy, aż się zagotuje i wlewamy sok z cytryny.
Gorący syrop przelewamy bezpośrednio do wyparzonych butelek.
*Kwiaty i owoce czarnego bzu należy poddać obróbce termicznej lub suszeniu ze względu na szkodliwe substancje. Zawierają sambunigrynę i prunazynę.
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest dobry na przeziębienia i wzmocnienie odporności w okresie zimowym. W naszym domu służy jednak przede wszystkim, jako podstawa do lemoniady na gorące dni. Aromat i smak wyjątkowy.