Sałatka komoso-warzywna
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej,
1/3 słoiczka czarnych oliwek bez pestek,
100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
ogórek szklarniowy,
1 marchewka,
1/2 cebuli czerwonej,
2 łodygi selera naciowego,
1/3 szklanki żurawiny suszonej,
natka zielonej pietruszki,
2 łyżki prażonych pestek dyni,
1 łyżka oliwy z oliwek,
kostka warzywna (bulion),
przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
Gotujemy 2 szklanki wody z bulionem, dodajemy komosę ryżową, mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy do momentu, aż woda odparuje. Żurawinę moczymy w gorącej wodzie przez 5 minut i odcedzamy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, natomiast marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Po ugotowaniu i schłodzeniu komosy dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku.