Naleśniki owocowe
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej typ 550,
przegotowana woda lub mleko roślinne — ilość zależy od tego czy chcemy cieniutkie, czy grubsze ciasto,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2-4 łyżki oleju.
Dodatki:
Owoce: porzeczka, gruszka, morele, truskawki itp.
bita śmietana w sprayu,
powidła z czarnej porzeczki, śliwek lub inne,
mięta,
alternatywa serka naturalnego do smarowania lub mascarpone.
Przygotowanie:
Mąkę najlepiej przesiać, dodać sól, cukier, następnie wodę lub napój roślinny pamiętając, aby cały czas mieszać.
Na koniec, dodajemy olej do ciasta. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni i najlepiej przed smażeniem pierwszego naleśnika posmarować również patelnię olejem. Naleśniki przekładamy tym, co lubimy wg uznania. Smacznego:)