Borowiki w sosie pomidorowym
Składniki:
2 - 3 kg grzybów,
3 średnie cebule pokrojone w krążki,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
Zalewa:
3 szklanki wody,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka octu 10%,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli,
3 słoiczki przecieru pomidorowego,
1 łyżeczka chili (najlepiej z pestkami),
Składniki słoików:
listek laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
4 ziarenka pieprzu,
1 łyżeczka gorczycy.
Przygotowanie:
Obrane i umyte grzyby gotujemy około 15 minut. Odcedzamy.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu, aż się zarumieni, dodajemy zgnieciony czosnek i łączymy z grzybami, które następnie przekładamy do gotowych słoików w ilości 1/2 lub 2/3 wielkości słoika.
Zalewę gotujemy w osobnym naczyniu. Gotową wlewamy do wypełnionych grzybami słoików.
Pasteryzujemy około 5-10 minut.
Odwracamy zapasteryzowane słoiki do góry dnem i czekamy do całkowitego wystudzenia.
Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.