Kimchi z rzodkiewek

KIMCHI to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zwykle spotykamy kapustę pekińską, ale dla nas najlepsza wersja to kiszone rzodkiewki:) POLECAMY:)

 

Składniki: 

6 - 7 pęczków rzodkiewki,
2 czubate łyżki soli,
2 łyżki słodkiej papryki,
1 łyżka chili,
1 pęczek czosnku,
ok. 5 - 6 cm świeżego imbiru.

Przygotowanie:

Rzodkiewkę dokładnie myjemy, kroimy na małe kawałki - ćwiartki. Zasypujemy solą i odstawiamy na 2 - 3 dni. Mieszamy co jakiś czas.

Kiedy rzodkiewki puszczą sok, obieramy czosnek ze skórki i każdy ząbek kroimy na plasterki natomiast imbir w drobną kosteczkę. Dodajemy składniki i przyprawy do rzodkiewek i zostawiamy ponownie na 2-3 dni. Mieszamy kilka razy w ciągu tych dni.

Po około tygodniu wkładamy całość do wyparzonych i suchych słoików, nie dokręcając do końca nakrętek. Dopiero po ponad tygodniu możemy je dokręcić.

 

 

Wegańskie zakupy na