Biszkopt z truskawkami

Cecha: 

Składniki mokre:

250 g mąki pszennej typ 550,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
50-60 g cukru trzcinowego,
20 g cukru waniliowego,
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody,
1/2 płaska łyżeczka soli,

Składniki mokre:

ok. 250 ml alternatywy mleka (sojowego),
110 ml oleju rzepakowego,
2 łyżki octu jabłkowego,

Składniki mokre mieszamy ze sobą najlepiej mikserem i odstawiamy na 5-10 minut. Składniki suche również łączymy ze sobą, pamiętając o przesianiu przez sitko mąki tak, by nabrała powietrza. Wszystkie składniki mokre i suche łączymy energicznie mieszając łyżką. Czynność wykonujemy szybko i bardzo krótko. Następnie wlewamy do formy i układamy truskawki. Gotowe ciasto pieczemy w rozgrzanym już do 180 stopni piekarniku około 45 minut. Posypujemy cukrem pudrem po ostygnięciu.

Wegańskie zakupy na