Muffinki czekoladowe

Cecha: 

Składniki mokre:

250 g mąki pszennej typ 550,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
40 g cukru trzcinowego,
20 g cukru waniliowego,
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody,
1/2 płaska łyżeczka soli,
2-3 łyżki gorzkiego kakao.

Składniki mokre:

ok. 250 ml alternatywy mleka (sojowego),
110 ml oleju rzepakowego,
2 łyżki octu jabłkowego,

Polewa czekoladowa:

50 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki oleju kokosowego.

Pozostałe składniki:

foremki na muffinki, (korzystam z papierowych, które układam w metalowej formie),
150-200 ml likieru amaretto do nasączenia,
ulubione owoce do dekoracji np. truskawki, jeżyny,
kwiaty,
liście mięty,
zmielone migdały lub inne orzechy.

Przygotowanie:

Składniki mokre mieszamy ze sobą najlepiej mikserem i odstawiamy na 5-10 minut. Składniki suche również łączymy ze sobą, pamiętając o przesianiu przez sitko mąki tak, by nabrała powietrza. Wszystkie składniki mokre i suche łączymy energicznie mieszając łyżką. Czynność wykonujemy szybko i bardzo krótko. Następnie wlewamy do foremek i pieczemy w rozgrzanym już do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut. Po upieczeniu i schłodzeniu nasączamy ciasto likierem i dekorujemy i pokrywamy płynną polewą czekoladową.

Wegańskie zakupy na