Ogórki w zalewie musztardowej
Cecha:
Składniki na zalewę:
10 szklanek wody,
2 szklanki octu 10%,
2 szklanki cukry trzcinowego,
2 łyżeczki soli,
musztarda sarepska.
Składniki na słoiczki:
ok. 8 kg ogórków umytych, obranych i pokrojonych w ćwiartki,
4-5 średnich marchewek,
czosnek,
gorczyca,
listek laurowy,
ziele angielskie,
koper lub zielona natka selera.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na zalewę gotujemy. Kiedy delikatnie ostygnie dodajemy musztardę sarepską - 1 słoiczek i wszystko razem mieszamy. W słoiczkach umieszczamy ogórki z dodatkami i wlewamy przygotowaną zalewę tak, by pokryła ogórki. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w dowolny sposób.
* Porcja mniej więcej na 15 średnich słoiczków.