Nalewka z pigwowca
Składniki:
1 kg pigwowca,*
800 g cukru najlepiej trzcinowego,
500 ml wódki,
500 ml spirytusu.
*Pigwowiec jest kwaśniejszy od pigwy, a jego owoce są znacznie mniejsze, twardsze od pigwy.
Przygotowanie:
Owoce pigwowca dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda z nasionami. Ćwiartki dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki.
Tak przygotowane owoce przekładamy do dużego i wyparzonego słoika i zalewamy mieszanką wódki i spirytusu. Używam słoika 3 litrowego. Odstawiamy na około 4-5 tygodni.
Po tym terminie zlewamy nalew, który można jeszcze przefiltrować przez sitko do czystego słoika, natomiast owoce zasypujemy cukrem i umieszczamy w ciepłym miejscu, ale nie bezpośrednio w słońcu. Co kilka dni otwieramy słoik i dokładnie mieszamy wstrząsając nim. Syrop, który otrzymamy po około 2-3 tygodniach dodajemy do nalewki i mieszamy.
Nalewkę zlewamy do butelek i odstawiamy na 3-4 miesiące.
Nalewka z pigwowca sprawdzi się w okresie zimowym zwłaszcza w przeziębieniu. Posiada bardzo dużo witaminy C, która wzmacnia odporność. Poza tym pigwowiec to źródło: żelaza, cynku; jest doskonałym źródłem antyoksydantów