Syrop z mniszka
Składniki:
500 szt. rozwiniętych i zebranych w słońcu kwiatków mniszka,
ok. 1 l wody,
500 g cukru brązowego,
sok z 2 cytryn.
Przygotowanie:
Zebrane kwiaty mlecza rozłożyć na godzinę, aby wszystkie znajdujące się w nich owady uciekły:)
Kwiaty zalać wodą i gotować około 15-20 minut. Ostudzić i lekko ugnieść. Następnie odcedzić, a pozostałą część ponownie ugotować z dodatkiem soku z cytryny i cukru.
Gorący syrop przelać do wyparzonych i suchych słoiczków oraz odwrócić do góry dnem. Odwracamy dopiero kiedy będą zimne.
Przepis z ograniczoną ilością cukru, więc konsystencja lejąca.
* Syrop świetnie nadaje się do gorących herbat zwłaszcza, jako wsparcie organizmu w okresie obniżonej odporności, ale również super smakuje z nim letnia lemoniada z dodatkiem ziół: mięty, rozmarynu.