Banoffee

Składniki na spód ciasta:

ok. 300 g suszonych daktyli,
2 śliwki suszone,
4 morele suszone,
2-3 łyżki zmielonych orzechów (nerkowca, pistacjowych, włoskich, laskowych) lub wiórki kokosowe,
3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych,
2 szczypty soli.

Składniki na krem:

250-300 g namoczonych orzechów nerkowca,
1 banan,
2-3 łyżki oleju kokosowego w postaci płynnej,
stała część mleczka kokosowego (wcześniej 12 godzin w lodówce),
*opcja dla lubiących bardzo słodkie - 2 łyżki syropu np. z agawy.

Pozostałe składniki:

2-3 banany,
garść borówki amerykańskiej,
świeże figi,
*opcjonalnie gorzka czekolada do dekoracji.

Przygotowanie:

Daktyle, śliwki, morele zalewamy na kilka minut gorącą wodą. Gdy zmiękną odlewamy wodę i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i wykładamy bardzo cienką warstwę na spodzie  formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Wcześniej namoczone na minimum 12 godzin orzechy nerkowca blendujemy na gładką masę, dodajemy banana, syrop, olej oraz mleczko kokosowe. Mleczko oczywiście wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, oddzielamy część stałą i podgrzewamy delikatnie w rondelku do momentu, aż się rozpuści. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Obrane banany układamy w dowolny sposób w całości na spodzie ciasta, zalewamy masą i wkładamy do lodówki na min. 6 godzin. Na koniec dekorujemy ulubionymi owocami.

 

Wegańskie zakupy na