Bułeczki drożdżowe

Cecha: 

Składniki:

600 g mąki pszennej typ 650,
120 g margaryny wegańskiej,
30 g świeżych drożdży,
1 cukier waniliowy,
1 łyżka cukru trzcinowego,
1 łyżka płaska soli,
250 ml mleka roślinnego,
100 ml mleka roślinnego do zaczynu,
1-2 łyżki syropu.

*Mak, sezam lub kruszonka do posypania. Jeżeli bułeczki mają być deserowe można dodać więcej cukru niż w przepisie.

Kruszonka:
25 g margaryny wegańskiej,
25 g cukru,
50 g mąki białej pszennej,
10 ml soku z cytryny lub wody, 
1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
Wszystkie składniki mieszamy, aż do momentu utworzenia się posypki.

Przygotowanie:

1. Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozetrzeć z cukrem, trzema łyżkami mąki i ciepłym mlekiem (100 ml ). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

2. Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Pozostałą część mleka i margarynę również podgrzać i połączyć w rondelku.
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodać do miski z mąką i wymieszać, wlewając stopniowo ciepłe mleko zmieszane z margaryną. Zagnieć i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie z łatwością odklejać się od ścianek miseczki. Następnie formujemy z niego kulę, przekładamy do czystej miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

3. Dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.

4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i jeszcze raz wyrabiamy.

5. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować okrągłe bułeczki.
Każdą kulkę ciasta zanurzamy do połowy w wodzie z syropem, a później w maku, sezamie lub posypujemy gotową kruszonką. Układamy dosyć luźno, bo bułeczki jeszcze urosną. W przypadku kruszonki najlepiej poczekać, aż zwiększą swoją objętość i wtedy posypać.

6. Blachę z bułeczkami odkładamy w ciepłym miejscu na około 30-40 minut, aby urosły.

7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy 20-30 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.

Wegańskie zakupy na