Chałka różana

Cecha: 

Składniki:

ok. 500 g mąki pszennej typ 550,
ok. 25 g świeżych drożdży,
1 cukier waniliowy,
1 płaska łyżka soli,
ok. 40g cukru trzcinowego,
ok. 200 ml alternatywy mleka (sojowe, ryżowe),
50 g oleju ryżowego lub rzepakowego,

Składniki na kruszonkę:

100 -150 g wegańskiej margaryny (np.kokosowej),
1 płaska mała łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 łyżeczki cukru,
1 płaska mała łyżeczka sody oczyszczonej,
kilka kropel cytryny,
ok. 1/2 szklanki mąki pszennej,

Pozostałe składniki:

płatki róży do posypania i pudru.

Puder z róży:

2 łyżki płatków róży mielimy z 2-3 łyżkami białego cukru w młynku.

 

Przygotowanie:

Na początku robimy rozczyn: drożdże, 2 łyżeczki cukru, podobnie mąki pszennej i ciepłą alternatywę mleka. Użyłam w tym przepisie ryżowego. Odstawiamy na ok. 15 minut. 

Po tym czasie do rozczynu dodajemy cukier, pozostałą ilość napoju roślinnego, olej ryżowy i wszystko dokładnie mieszamy. 

Do osobnej miseczki przesiewamy dwukrotnie mąkę przez sitko, dodajemy sól i łączymy z pozostałymi składnikami zagniatając ciasto. Jeżeli istnieje taka potrzeba podczas zagniatania można zwilżyć sobie dłonie olejem. 
Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. 

Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na trzy równe części, zaplatamy w warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu umieszczamy kruszonkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 10 minut.

 
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok. 40-45 minut. 

 

Wegańskie zakupy na