Ciasteczka uśmiechy:)

Cecha: 

Składniki:

350g mąki typ 550,
50g drożdży,
1 margaryna wegańska
2 łyżki sojowej alternatywy jogurtu,
1 łyżka soli, 
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
cynamon,
cukier puder,
4-5 jabłek.

Przygotowanie:
Margarynę kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, sól, cukier waniliowy. W osobnym naczyniu drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy odrobinę wody, mieszamy i następnie dodajemy do reszty składników. Ciasto zagniatamy i ostawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone wałkujemy na grubość około 4 mm. Szklanką wykrawamy kółka. Na jedną połówkę kółka układamy kawałek obranego jabłka i zaginamy ciasto w pół. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Ciasteczka nie są słodkie, więc najlepiej posypać cukrem pudrem.

Wegańskie zakupy na