Ciasto czekoladowe

Cecha: 

Składniki suche:

3 szklanki mąki pszennej typ 550,
4 łyżki kakao,
1 płaska łyżeczka cynamonu,
1 płaska łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki mokre:

1,5 szklanki mleka roślinnego najlepiej sojowego,
2 łyżki octu jabłkowego,
0,5 szklanki gęstego soku marchewkowego,
1 szklanka cukru trzcinowego,
2/3 płynnego oleju kokosowego.

Składniki na polewę:

1 tabliczka rozpuszczonej gorzkiej czekolady,
1,5 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
ok. 1/2 śmietanki kokosowej Cocomas.

* Do ciasta użyłam formy w kształcie serca, posypałam startymi na drobnych oczkach migdałami i udekorowałam jagodami goji. 

Przygotowanie:

Przesianą mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. W osobnym naczyniu połączyć mleko z octem i odstawić na około 10 minut. W tym czasie połączyć ze sobą olej kokosowy, sok marchewkowy i cukier, który następnie łączymy z mlekiem i octem. Dokładnie ucieramy wszystko razem, aż cukier się rozpuści. Gotową masę łączymy z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy. Robimy to energicznie ale nie możemy wykonywać tego zbyt długo (grozi zakalcem).
Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy ciasto jest już wystudzone pokrywamy go polewą czekoladową i dekorujemy według uznania.

 

Wegańskie zakupy na