Ciasto z gruszkami
Składniki:
200 ml mleka roślinnego +1,5 łyżeczki octu,
2 duże i dojrzałe banany,
9 g sproszkowanej skórki pomarańczowej (można pominąć),
200 ml oleju rzepakowego,
ok. 100 g cukru trzcinowego,
2-2,5 szklanki przesianej mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 płaska łyżeczka soli.
3 całe umyte gruszki.
Przygotowanie:
Łączymy mleko roślinne z octem i odstawiamy na kilka minut. Banany, skórkę pomarańczy,
olej i cukier miksujemy najlepiej w blenderze kielichowym na gładką masę i dodajemy mleko z octem. Wszystkie składniki suche mieszamy i łączymy z mokrymi. Następnie wylewamy na wyłożoną papierem formę w której wcześniej układamy pionowo całe gruszki. Najlepiej obciąć poziomo szerszy koniec gruszki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok 45-50 minut.