Drożdżówki z powidłami z czarnej porzeczki
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 550,
200 ml mleka sojowego (podgrzane do temperatury 40-50 stopni),
50 g margaryny wegańskiej,
50 g świeżych drożdży,
cukier waniliowy,
1 rozgnieciony niewielki banan,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki cukru,
2 łyżki spirytusu
powidła do nadzienia,
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki pszennej,
25 g margaryny wegańskiej,
25 g cukru.
Przygotowanie ciasta:
Do naczynia, gdzie będzie wyrabiane ciasto dodajemy:
drożdże, cukier, 1/2 szklanki podgrzanego mleka sojowego i 2 łyżki mąki. Mieszamy te składniki, aż drożdże się rozpuszczą. Do pozostałej ilości mleka sojowego wrzucamy margarynę, aby się również rozpuściła. Po 10-15 minutach dodajemy resztę składników wraz z pozostałą ilością mąki oraz wlewamy mleko z margaryną i wyrabiamy ciasto przez około 5-10 min.
Uwaga! Ciasto będzie się kleiło, tak więc ręce możemy co jakiś czas smarować olejem.
Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłym miejscu na około 30-60 minut. Po tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość 2-3 razy.
Nadziewanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie przez 1-2 minuty i lepimy małe kulki wielkości moreli. Spłaszczamy je wałkiem na małe placuszki i środki dodatkowo wgniatamy tworząc dołek w który wkładamy powidła. Brzegi smarujemy wodą z syropem lub cukrem i wszystkie bułeczki posypujemy kruszonką. Na koniec przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-20 minut, aby wyrosły. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni od 15 do 20 minut.