Khaja z wanilią
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
2 łyżki alternatywy jogurtu naturalnego lub waniliowego (można pominąć),
1-2 łyżki wanilii mielonej,
1 płaska łyżeczka soli,
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody,
olej do smażenia,
2-4 łyżki mąki ziemniaczanej.
Faworki khaja można posypać cukrem pudrem i świetnie smakują z alternatywą jogurtu waniliowego.
Przygotowanie:
Przesianą mąkę, olej, jogurt, sól, wanilię i wodę łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Każdy z tych kawałków ciasta musimy:
- rozwałkować na cieniutko,
- posmarować tłuszczem,
- posypać mąką ziemniaczaną (najlepiej przez sitko),
- delikatnie zwinąć w rulon,
- pokroić wzdłuż na kawałki,
- każdy kawałek spłaszczyć i delikatnie rozwałkować.
Tak przygotowane kawałki smażymy w garnku na głębokim gorącym tłuszczu.