Kruche z brzoskwiniami

Cecha: 

Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
ok. 80-100 g wegańskiej margaryny lub oleju kokosowego,
1 łyżka wegańskiej alternatywy jogurtu,
1 płaska łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
20-30 g cukru waniliowego lub dowolnego syropu,
1 puszka brzoskwini,
budyń waniliowy,
1 szklanka roślinnej alternatywy mleka,
3 łyżeczki alternatywy śmietanki (kokosowej lub sojowej).

Przygotowanie:

Mąki, sól, proszek, sodę, cukier, imbir, cynamon mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub olej kokosowy w postaci płynnej, alternatywę jogurtu i zagniatamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby można dodać odrobinę letniej wody. Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione wykładamy nim dno okrągłej formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Zostawiamy 1/4 z ciasta i tworzymy wałeczki, którymi wykładamy brzegi formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 20 minut. W tym czasie gotujemy budyń przy użyciu tylko jednej szklanki alternatywy roślinnej mleka. Po ugotowaniu dodajemy ok. 3 łyżek gęstej części śmietanki kokosowej (użyłam Cocomas) i dokładnie mieszamy. Budyń odkładamy i przykrywamy ściereczką. Po upieczeniu dna wyciągamy ciasto, wykładamy masę budyniową a na wierzchu wykładamy całe brzoskwinie i ponownie wkładamy do piekarnika na około 40 minut do temperatury 180 stopni. 

Wegańskie zakupy na