Makowiec drożdżowy z żurawiną

Cecha: 

Składniki:

ok. 450 g mąki pszennej typ 550,
ok. 25 g świeżych drożdży,
1 cukier waniliowy,
1 płaska łyżka soli,
ok. 40g cukru trzcinowego,
ok. 200 ml alternatywy mleka (sojowe, ryżowe),
50 g oleju ryżowego lub rzepakowego,

 

Składniki na masę makową:

200-300g mielonego maku,
200-250 ml roślinnej alternatywy mleka,
szczypta soli,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu,
kilka kropel cytryny,
garść suszonej żurawiny,
2 łyżki dowolnego masła orzechowego,
starta na drobnych oczkach skórka pomarańczy.

Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy gorącym napojem roślinnym i ponownie mieszamy.

*cukier puder do posypania makowca.

Przygotowanie:

Na początku robimy rozczyn: drożdże, 2 łyżeczki cukru, podobnie mąki pszennej i ciepłą alternatywę mleka. Użyłam w tym przepisie ryżowego. Odstawiamy na ok. 15 minut. 
Po tym czasie do rozczynu dodajemy cukier, pozostałą ilość napoju roślinnego, olej ryżowy i wszystko dokładnie mieszamy. Do osobnej miseczki przesiewamy dwukrotnie mąkę przez sitko, dodajemy sól i łączymy z pozostałymi składnikami zagniatając ciasto. Jeżeli istnieje taka potrzeba podczas zagniatania można zwilżyć sobie dłonie olejem. 
Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy je na cienki prostokąt. Na tak przygotowane ciasto wykładamy gotową masę makową i rozsmarowujemy równomiernie, pozostawiając ok. 4 cm marginesów z każdej strony. Zwijamy w rulon i brzegi delikatnie łączymy. Gotowe ciasto odkładamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190 stopni przez ok. 45 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Wegańskie zakupy na