Pierniczki świąteczne z lukrem

Cecha: 

250-300 g mąki mieszanej-pszenna razowa plus orkiszowa ( najlepiej pełnoziarniste),
120 g mielonych nasion siemienia lnianego,
150-200 g zmielonych migdałów,
150 g dowolnych zmielonych płatków (orkiszowe, owsiane),
1 łyżeczka soli,
1 cukier waniliowy,
1 cukier cynamonowy,
dowolny syrop np. kokosowydaktylowy, z agawy-ilość wg uznania,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2-3 łyżki oleju kokosowego lub margaryny,
ciepła przegotowana woda.

Przyprawa piernikowa: 

2 łyżki cynamonu cejlońskiego,
1 łyżka goździków,
2 nasiona kardamonu,
1 ziarenko ziela angielskiego,
3 ziarenka pieprzu,
1 łyżeczka płaska imbiru suszonego,
1 łyżeczka płaska gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki ziaren kolendry,
2-3 gwiazdki anyżu.
Wszystkie składniki najlepiej mielić w młynku do kawy.

Składniki na lukier:

Cukier puder, 
woda,
Łączymy bardzo drobny cukier puder z wodą, najlepiej ciągle ucierając w makutrze i dolewając wody w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję.
* Można zrobić lukier idealny z aquafaby (4 łyżki) + sok z cytryny (1 łyżka), ok. 230 g drobnego cukru pudru. Zawsze możemy również lukier zabarwić gotowymi barwnikami.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki suche łącznie z przygotowaną przyprawą piernikową dokładnie wymieszać. 

Następnie dodać olej lub margarynę w postaci płynnej, syrop w ilości dowolnej i ciągle mieszając dodawać ciepłą wodę. 

Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione, urywamy po kawałku, wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy dowolne kształty ciasteczek. Ponieważ pierniczki są dość twarde, więc im cieńsze ciasto, tym lepiej.  

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 150 stopni przez ok. 15 minut. Ciasteczka po ostygnięciu zdobimy przygotowanym lukrem. Najlepiej przechowywać w szczelnym i szklanym słoiczku.

Wegańskie zakupy na