Rozetki
Składniki:
1,5 szklanki przesianej mąki pszennej,
30 ml spirytusu,
1/2 łyżeczki soli,
1 cukier cynamonowy lub waniliowy,
woda lub mleko roślinne,
olej do smażenia np. rzepakowy lub słonecznikowy.
*Specjalne formy do smażenia rozetek dostępne w sklepach stacjonarnych lub internetowych.
* Wspaniale smakuje z wegańskim jogurtem jagodowym.
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą poza olejem i miksujemy.
2. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste, zsunie się z rozetki. Jeśli będzie za rzadkie, nie będzie się trzymało foremki.
3. Foremkę przed każdym zamoczeniem w cieście należy dobrze rozgrzać w tłuszczu.
Zanurzyć ją w cieście najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą, ciastka nie będzie dało się zdjąć.
4. Najlepiej smażyć na małej patelni. Na początek mocno rozgrzać tłuszcz, potem dopasować temperaturę.
5. Gotowe rozetki najpierw wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a następnie wykładamy do przygotowanego naczynia. Wspaniale smakują zarówno z pudrem, jak i ulubionymi alternatywami jogurtów.