Rustykalna tarta ze śliwkami

Cecha: 

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej typ 550,
1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000,
100 g oleju kokosowego w postaci płynnej lub wegańskiej margaryny,
1 płaska łyżeczka soli,
1 cukier waniliowy lub cynamonowy,
1-2 płaskie łyżki cukru trzcinowego, ksylitolu lub syropu,
30-50 g zmielonego siemienia lnianego,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
letnia woda + 1-2 łyżki alternatywy jogurtu wegańskiego.

*Owoce. Do składników na wyrobienie ciasta można również dodać około 3 łyżek alternatywy jogurtu lub śmietanki kokosowej. 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy przez sitko. Wszystkie suche składniki mieszamy. Olej kokosowy, jogurt i ewentualnie wodę dodajemy na koniec zagniatając ciasto. Kiedy będzie gotowe należy je rozwałkować w kształcie  koła i najlepiej zrobić to już na papierze do pieczenia cały czas obsypując wałek mąką. Ciasto może się kruszyć zwłaszcza jeżeli użyjemy oleju kokosowego zamiast margaryny. Owoce układamy na środku zostawiając puste brzegi ok. 3- 4 cm, które na koniec zawijamy do góry. Ciasto przenosimy na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Ja osobiście lubię ją wykonywać z mąk razowych lub mieszanych. Trudniej ją zrobić ponieważ bardziej się kruszy, ale jest smaczniejsza. Nie bawię się również w chłodzenie ciasta kruchego w lodówce i mimo to zawsze wychodzi pysznie. Robię ją również z minimalną ilością cukru, zawsze można dosłodzić cukrem pudrem.

Wegańskie zakupy na