Rustykalna tarta ze śliwkami

Cecha: 

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej typ 550,
1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000,
2-3 łyżki oleju kokosowego  w temperaturze pokojowej lub wegańskiej margaryny,
1 płaska łyżeczka soli,
1 cukier waniliowy lub cynamonowy (20-30g),
1/3 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
cukier puder lub zmielony ksylitol do posypania,
letnia woda,

 

*Owoce: śliwki, morele, maliny, jabłka.

Do składników na wyrobienie ciasta można również dodać około 2 łyżek alternatywy jogurtu lub śmietanki kokosowej. Ciasto łatwiej się wyrabia, ale jest mniej kruche.

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy. Olej kokosowy, jogurt i ewentualnie wodę dodajemy na koniec zagniatając ciasto. Kiedy będzie gotowe należy je rozwałkować w kształcie  koła i najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia cały czas obsypując wałek mąką. Owoce układamy na środku zostawiając puste brzegi ok. 3- 4 cm, które na koniec zawijamy do góry. Ciasto przenosimy razem z papierem na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

Ja osobiście lubię ją wykonywać z mąk razowych lub mieszanych. Trudniej ją zrobić ponieważ bardziej się kruszy, ale jest smaczniejsza. Nie bawię się również w chłodzenie ciasta kruchego w lodówce i mimo to zawsze wychodzi pysznie. Używam minimalną ilość cukru, zawsze można dosłodzić cukrem pudrem. Dla tych, którzy lubią mocno zarumienione ciasto polecam przykryć pod koniec pieczenia owoce papierem, aby się nie przypiekły.

Wegańskie zakupy na