Szarlotka Marysi

Cecha: 

Dlaczego Marysi? Ba jak gotuję w kuchni to tak się do mnie zwracają :)

Wielkość foremki ok 30x20x5 cm

Składniki:
Ciasto baza
400 g mąki typ pszennej, (najlepiej 200g mąki pszennej typ 550 i 200g mąki pszennej razowej typ 2000),
150 g margaryny Alsan,
50 g cukru brązowego,
30 ml soku z cytryny,
15 ml wody,
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia,

Najpierw mieszamy cukier , wodę i sok z cytryny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy  i gnieciemy ciasto . Dzięki takiej mieszance mąki pszennej i razowej ciasto jest bardziej kruche i smaczniejsze.

Masa jabłkowa
2 kg jabłek tj. ok. 12 jabłek (najlepsze szare renety lub inne kwaskowe),
2-3 łyżki żurawiny,
2 czubate łyżki płatków owsianych,
2 łyżki cukru trzcinowego.

Wszystkie jabłka obieramy i kroimy w kostkę ok 1-2cm. 1/3  pokrojonych jabłek gotujemy na mus z dodatkiem 50 ml wody. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy.

Posypka
50g margaryny Alsan, 
50g cukru trzcinowego,
100g mąki pszennej,
15 ml soku z cytryny,
1/2 płaskiej łyżki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki mieszamy, aż do momentu utworzenia się posypki.

Wałkujemy ciasto bazę do grubości 6-8 mm, wkładamy do foremki i docinamy do jej dna. Pozostałość ciasta pozostawiamy na boku (użyjemy je na paski dekoracyjne)
Wykładamy równomiernie masę jabłkową. Zasypujemy posypką i delikatnie dociskamy. Na koniec rozwałkowujemy pozostałą części ciasta do grubości 6mm, tniemy na długie paski i wykładamy na wierzchu posypki. Na koniec delikatnie dociskamy.

Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180-200 C.

Wegańskie zakupy na