Tarta z borówkami

Cecha: 

Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000,
100 g oleju kokosowego,
1 płaska łyżeczka soli,
1 cukier waniliowy,
1-2 płaskie łyżki cukru trzcinowego lub syropu,
1/2 łyżeczki sody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
letnia woda,
1-2 łyżki sojowej alternatywy jogurtu,
1,5 szklanki borówek,
250 g roślinnego mascarpone,
2-3 łyżki syropu z agawy,
4 łyżki sojowej alternatywy śmietanki,
kilka listków mięty.

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mieszamy. Olej kokosowy, alternatywę jogurtu i wodę dodajemy na koniec zagniatając ciasto. Kiedy będzie ono gotowe należy je rozwałkować w kształcie koła i wyłożyć nim formę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone ciasto odkładamy. Mascarpone miksujemy z syropem z agawy, sojową alternatywą śmietanki i gotową masę wykładamy na chłodne ciasto. Całość posypujemy borówką i dekorujemy miętą. 

Wegańskie zakupy na