Tiramisu z serkiem mascarpone

Cecha: 

Składniki suche na biszkopt:
150 g mąki pszennej typ 550,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
30-50 g cukru trzcinowego,
10 g cukru waniliowego,
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 płaska łyżeczka sody,
1/2 płaska łyżeczka soli,
Składniki mokre:
130-140 ml alternatywy mleka (sojowego),
70 ml oleju rzepakowego,
1 łyżka octu jabłkowego.
Składniki mokre mieszamy ze sobą najlepiej mikserem i odstawiamy na 5-10 minut. Składniki suche również łączymy ze sobą, pamiętając o przesianiu przez sitko mąki tak, by nabrała powietrza. Wszystkie składniki mokre i suche łączymy w całość energicznie mieszając łyżką. Czynność wykonujemy szybko i bardzo krótko. Gotowe ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 35-40 minut.

Składniki na poncz:
ok. 100 ml kawy zaparzonej we włoskiej kawiarce,
ok. 150 - 200 ml likieru Amaretto ( ilość może być inna w zależności od rodzaju likieru),
Ostudzony biszkopt polewamy ponczem.

Składniki na krem:
250-300 g alternatywy serka mascarpone (ilość zależy od wielkości formy),
10 g cukru waniliowego,
śmietanka kokosowa np. Cocomas, (ilość zależy od konsystencji),
1 łyżka cukru pudru,
1/2 szk. aquafaby (ilość z jednej puszki ciecierzycy),
1/2 łyżeczki octu jabłkowego,
20 ml likieru amaretto,
Wodę po ciecierzycy wraz z octem ubijamy na sztywną masę mikserem. Stopniowo cały czas ubijając dodajemy, cukier waniliowy i cukier puder. Gotową sztywną pianę łączymy z serkiem mascarpone i śmietanką kokosową a na koniec dodajemy odrobinę Amaretto.
Krem wykładamy na nasączony biszkopt i posypujemy wierzch kakao przesianym przez sitko. Do form dekoracyjnych z kremu użyłam oczywiście rękawa. Przepis jest z ograniczoną ilością cukru zwłaszcza dla lubiących bardzo słodkie desery. W takim przypadku zalecam zwiększyć ilość cukru. Deser trzymamy w lodówce.

 

Wegańskie zakupy na