Tofurnik owocowy

Składniki:

Masa serowa
2,5 kostki tofu,
puszka mleczka kokosowego (80%), schłodzonego 24h w lodówce,
2 łyżeczki agaru,
80 g cukru waniliowego,
4 łyżki cukru trzcinowego,
2-3 łyżki syropu z agawy lub innego,
1/2 szklanki wyciśniętego soku z cytryny,
3 łyżki oleju kokosowego,
śmietanka kokosowa Cocomas ( jeżeli jest w niej woda to wylewamy).

Spód ciasta
100 g daktyli,
100 g moreli suszonych,
100 g wiórków kokosowych,
100 g orzechów włoskich,
szczypta soli.
Wszystkie składniki mielimy w dowolny sposób na gładką masę ( najlepiej blenderem) i wykładamy później na dnie formy do ciasta.

*dowolne owoce i ilość również (w tym przypadku miałam 400g świeżych jagód i 400g malin mrożonych) oraz owoce do dekoracji (np. jeżyny i borówka amerykańska, granat),
kilka listków mięty.

Ze schłodzonej puszki mleka kokosowego wyjmujemy stałą część oddzielając od płynnej i rozpuszczamy ją w rondelku z dodatkiem cukru waniliowego, trzcinowego, 3 łyżkami oleju kokosowego i agaru. Od momentu zagotowania liczymy jakieś 2-3 minuty. Do blendera kielichowego wlewamy 1/2 szklanki soku z cytryny i powoli wrzucamy pokrojone w kostkę tofu oraz zawartość rondelka z mlekiem kokosowym i śmietankę Cocomas. Wszystko blendujemy na puszystą masę. Dosładzamy do smaku syropem z agawy. Gotową masę w niewielkiej ilości wylewam na spód ciasta, tak około 1 cm grubości (do tej części można dodać kilka lisków rozdrobnionej mięty lub ponownie zmiksować z miętą). Do pozostałej masy wrzucamy owoce - jagody i maliny, następnie wlewamy do formy i od razu dekorujemy pozostałymi owocami. Wkładamy do lodówki i po godzinie chłodzenia gotowe.

Wegańskie zakupy na