Tofurnik pieczony z brzoskwiniami i mango

Cecha: 

Składniki na masę z tofu:
3 kostki tofu,
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
sok z jednej wyciśniętej cytryny,
mleczko kokosowe z puszki ( stała część uzyskana po 12h schłodzenia w lodówce),
1 cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka sproszkowanej skórki pomarańczy,
dowolny syrop i ilość według uznania jako słodzik,
1 łyżka oleju kokosowego,
1 puszka brzoskwini w syropie i 1/2 mango (pokrojone w kostkę),
1/2 mango (zmiksowane),
2/3 budyniu waniliowego,
szczypta sody oczyszczonej.

Składniki na kruszonkę:
100 g margaryny Alsan,
50 g cukru lub ksylitolu,
100 g mąki białej pszennej,
100 g mąki pszennej razowej,
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
Wszystkie składniki mieszamy, aż do momentu utworzenia się posypki. Wykładamy nią dno foremki, najlepiej pokrytej papierem do pieczenia, natomiast resztę pozostawiamy na posypanie wierzchu tofurnika.

Przygotowanie:

Tofu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy ugotowaną ilość kaszy jaglanej i kolejno: cukier waniliowy, sól, skórkę pomarańczy, jedną łyżkę oleju kokosowego, syrop, stałą część mleczka kokosowego. Ważne, aby cały czas blendować. Na końcu dodajemy sok z cytryny i zmiksowane mango oraz budyń waniliowy i szczyptę sody. Kiedy masa jest gotowa, łączymy z kruszonką, na dnie i na wierzchu masy z tofu układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie i mango. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę.

Wegańskie zakupy na