Tofurnik z gorzką czekoladą
Składniki:
500 g tofu,(Sunfood BIO),
1 cukier waniliowy,
1 budyń waniliowy bez cukru,
sok z cytryny,
ok. 150 g gęstej śmietanki kokosowej np. Cocomas,
syrop kokosowy lub daktylowy ( ilość w/g uznania),
1- 2 łyżki tahini lub masła orzechowego z nerkowców,
Składniki na spód:
wegańskie ciastka czekoladowe np. Mini Zoo BIO Ania (100 g),
50 g wegańskiej margaryny.
* Ciastka blendujemy i łączymy z margaryną na gładką masę. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy spód ciasta.
Składniki na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady,
1-2 łyżki oleju kokosowego,
kawałki ziaren kakaowca.
* W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, dodajemy gorzką czekoladę, mieszamy dokładnie i delikatnie studzimy przed polaniem. Kawałkami kakao posypujemy wierzch ciasta.
Przygotowanie:
Tofu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy kolejno: cukier waniliowy rozpuszczony z sokiem z cytryny, budyń, śmietankę kokosową i całość blendujemy na bardzo gładką masę. Najlepiej w blenderze kielichowym. Na koniec dodajemy syrop kokosowy w ilości według uznania oraz tahini. Okrągłą blachę do pieczenia wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, brzegi smarujemy olejem kokosowym, wykładamy masę z ciastek na spód, następnie masę z tofu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 180 stopni przez ok. 40-45 minut. Po wystudzeniu polewamy gorzką czekoladą.
Ważne!
Ciasto nie powinno się piec zbyt długo gdyż będzie suche. Musi być zimne zanim będziemy kroić. Wyjątkowo w tym przepisie użyłam blendera ręcznego i również wszystko się udało. Użyta w przepisie forma ma 17 cm.