Tort z wiśniową frużeliną
Składniki na jedno ciasto biszkoptowe. Na tort potrzebujemy upiec dwa takie ciasta.
Składniki suche:
300 g mąki pszennej typ 550,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
110 g cukru trzcinowego,
20 g cukru waniliowego,
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sody,
1 płaska łyżeczka soli,
* można również użyć barwników spożywczych lub dodać kakao.
Składniki mokre:
250 ml alternatywy mleka (sojowego),
160 ml oleju rzepakowego,
2 łyżki octu.
Składniki na krem:
ok. 100 g mascarpone,
ok. 500 g śmietanki niesłodzonej do ubijania LEHA,
3-4 łyżki cukru trzcinowego.
Taką masę można podzielić na kilka części i dodać ulubione owoce, lub barwniki.
* Tort dobrze przełożyć masą kwaskową dla kontrastu. Tu użyta była frużelina wiśniowa z własnej spiżarni, ale mogą być inne np. powidła śliwkowe lub z czarnej porzeczki.
Składniki mokre mieszamy ze sobą najlepiej mikserem i odstawiamy na 5-10 minut. Składniki suche również łączymy ze sobą, pamiętając o przesianiu przez sitko mąki, tak by nabrała powietrza. Wszystkie składniki mokre i suche łączymy w całość energicznie mieszając łyżką. Czynność wykonujemy szybko i krótko. Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku około 45 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto na 2 części, delikatnie zwłaszcza brzegi zwilżamy wodą z sokiem z cytryny, przekładamy masą z frużeliny wiśniowej, później kremową i kremową z wiśniami lub dodatkiem kakao. Dekorujemy według własnego pomysłu:)