Vege'asie mleczko
Składniki:
2 kostki tofu naturalnego Bio,
sok z wyciśniętej cytryny,
1 szt. śmietanki kokosowej Cocomas,
1 puszka mleczka kokosowego (tylko stała część schłodzona przez 12h w lodówce),
1 szklanka ugotowanej i zblendowanej kaszy jaglanej (szklanka po ugotowaniu),
2 sztuki cukru waniliowego,
1 budyń waniliowy,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
2-3 łyżki cukru,
Składniki na polewę:
6 kostek gorzkiej czekolady,(najlepiek z kawałkami kakao),
1-2 łyżki oleju kokosowego,
Przygotowanie:
Rozdrobnione tofu wraz z sokiem z cytryny miksujemy w blenderze kielichowym. Dodajemy śmietankę Cocomas. W osobnym naczyniu podgrzewamy tylko stałą część z mleczka kokosowego wraz z cukrem, cukrem waniliowym i 1 łyżeczką oleju kokosowego. Gdy ostygnie dodajemy do tofu wraz z kaszą jaglaną i dalej dokładnie blendujemy. Na koniec wsypujemy budyń waniliowy, szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Kremową masę wylewamy do wcześniej wyłożonej papierem formy i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez godzinę. Po ostygnięciu odwracamy ciasto spodem do góry i pokrywamy gorzką czekoladą. Ciasto bez zbędnego spodu smakiem przypominające ptasie mleczko. Najlepiej mimo, że pieczone trzymać w lodówce.