
Wegańska szarlotka na kruchym cieście
Wielkość foremki ok 30x20x5 cm
Składniki:
Ciasto baza
400 g mąki typ pszennej, (najlepiej 200g mąki pszennej typ 550 i 200g mąki pszennej razowej* typ 2000),
150 g wegańskiej margaryny,
40 g cukru brązowego,
30 ml soku z cytryny,
15 ml wody,
1/2 łyżeczki soli,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia.
Najpierw mieszamy cukier, wodę i sok z cytryny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gnieciemy ciasto. Dzięki takiej mieszance mąki pszennej i razowej ciasto jest bardziej kruche i smaczniejsze.
Masa jabłkowa
8-10 jabłek (najlepsze szare renety lub inne kwaskowe),
500 ml musu jabłkowego (zawsze w spiżarni mamy swój mus jabłkowy z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i kwasu askorbinowego dla zachowania jasnego koloru),
2 czubate łyżki płatków owsianych,
Wszystkie jabłka obieramy i kroimy w kostkę około 1-2 cm, a następnie łączymy z musem.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy ciasto, odkładając około 1/3 na dekorację. Pozostałe 2/3 wałkujemy do grubości 6 mm, wkładamy do foremki i docinamy do jej dna.
Spód ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. My lubimy dobrze wypieczone ciasta:)
Na lekko podpieczone ciasto wykładamy równomiernie masę jabłkową (jabłka pokrojone w kostkę wymieszane z musem jabłkowym). Przykrywamy wierzch dowolną dekoracją przygotowaną z odłożonej części ciasta.
Pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180-200 C.
* Mąka pszenna razowa nadaje więcej kruchości.