Falafel smak mielonego
Składniki:
250 g ciecierzycy,
1-2 szt cebuli (1 duża lub 2 małe),
2 ząbki czosnku,
1 batat,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
sól, pieprz, chili,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczoną na całą noc w zimnej wodzie odcedzamy i płuczemy kilka razy. Następnie mielimy ją w maszynce do mielenia. (Ważne, by użyć maszynki, a nie blendera!). Następnie bardzo drobno siekamy jedną dużą cebule, lub dwie małe i dodajemy do zmielonej ciecierzycy. Na tarce (drobne oczka) ucieramy umytego i obranego batata. Dodajemy go do reszty składników łącznie z wyciśniętym czosnkiem, 1/2 łyżeczki sody. Na koniec dodajemy sól, pieprz grubo zmielony i chili. Wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
* Falafel smakiem bardzo przypomina kotlety mielone. Podczas pobytu w Rumunii jedliśmy bardzo podobny. Zapytaliśmy co dodano, aby uzyskać taki smak? Odpowiedź była: bataty. Stąd inspiracja.