Szakszuka

Składniki:

1 puszka pomidorów krojonych lub kilka świeżych pomidorów,
szklanka pulpy,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 puszka fasolki czerwonej,
1/2 papryki czerwonej,
1/2 papryki żółtej,
1/2 alternatywy sera feta,
1 szt. awokado + czarna sól himalajska,
świeża kolendra lub pietruszka.

Przyprawy: sól, pieprz, chili, kminek (1łyżeczka), kolendra (1 łyżeczka), ziele angielskie, listek laurowy, sos Tamari,
olej.

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, ziarenka chili, dodajemy pomidorki pokrojone w kostkę. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy pulpę, a następnie w dowolny sposób pokrojoną paprykę i przyprawy. Jeżeli chcemy paprykę bardziej chrupiącą, dodajemy ją później. Kiedy pomidorki odparują, wrzucamy czerwoną fasolkę.  Ser feta można, na osobnej patelni stopić. Wegańska alternatywa świetnie się topi z odrobiną wody. Na koniec do części fety dodajemy kurkumę. 

Gotową szakszukę przekładamy do naczyń, polewamy fetą, posypujemy krążkami cebuli, posypujemy czarną solą himalajską i kolendrą.  

 

* najlepiej smakuje z ciepłą pitą. 

Wegańskie zakupy na