Szakszuka

Składniki (porcja na 2 osoby):

1 puszka pomidorów krojonych,
2 średnie pomidory obrane ze skórki,
szklanka pulpy,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 puszka fasolki czerwonej,
1/2 papryki czerwonej,
1/2 papryki żółtej,
1/2 alternatywy sera feta,
1 szt. awokado + czarna sól himalajska,
świeża kolendra lub pietruszka.
przyprawy: sól, pieprz, chili, kminek(1łyżeczka), kolendra(1 łyżeczka), ziele angielskie, listek laurowy, sos Tamari,
olej.

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, ziarenka chili, dodajemy pomidorki, pulpę, a następnie w dowolny sposób pokrojoną paprykę i przyprawy. Jeżeli chcemy paprykę bardziej chrupiącą dodajemy ją później. Kiedy pomidorki odparują wrzucamy czerwoną fasolkę.  Ser feta można na osobnej patelni stopić. Wegańska alternatywa świetnie się topi z odrobiną wody. Całość najlepiej wykonywać w naczyniu w którym podamy gorącą szakszukę. W przypadku porcji na dwie osoby używam jednego dużego naczynia, a następnie przekładam na dwa mniejsze żeliwne przed dodaniem fety. Na wierzchu układamy awokado posypane czarną solą i kolendrę. 

* najlepiej smakuje z ciepłą pitą. 

Wegańskie zakupy na