Babka drożdżowa z różanym lukrem

Cecha: 

 

ok. 500 g mąki pszennej typ 550,
ok. 25 g świeżych drożdży,
1 cukier waniliowy,
1 płaska łyżka soli,
ok. 40 g cukru trzcinowego,
ok. 200 ml alternatywy mleka (sojowe, ryżowe),
50 g oleju ryżowego lub rzepakowego,
 
Składniki lukru:

ok. 1/2 szklanki cukru pudru,
sok z 1 cytryny,
5 - 6  łyżek suszonych płatków róży.

Pozostałe składniki:

kolorowa posypka do tortów,
orzechy pistacjowe.

 

Przygotowanie:

Na początku robimy rozczyn: drożdże, 2 łyżeczki cukru, podobnie mąki pszennej i ciepłą alternatywę mleka. Użyłam w tym przepisie ryżowego. Odstawiamy na ok. 15 minut. 

Po tym czasie dodajemy rozpuszczony w ciepłym napoju roślinnym pozostały cukier z dodatkiem oleju. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Do osobnej miseczki przesiewamy dwukrotnie mąkę przez sitko, dodajemy sól i łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatając ciasto. Jeżeli istnieje, taka potrzeba podczas zagniatania można zwilżyć sobie dłonie olejem. 
Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę. 
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 3 części, którymi wykładamy formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190 stopni przez ok. 30 minut. 

Wystudzone babki pokrywamy różanym lukrem, posypką i orzechami pistacjowymi.

 

Wegańskie zakupy na