Ciasteczka śniadaniowe

Cecha: 

Składniki:

4 szklanki różnych płatków (orkiszowe, jęczmienne, owsiane, gryczane), 
100 g oleju kokosowego, 
20 -30 g  cukru brązowego,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3-4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
1/3 szklanki orzechów włoskich, lub nasion słonecznika,
1/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody.

Suszone owoce: 
1/2 szklanki suszonej żurawiny, 
1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych moreli i śliwek.
Można dodać inne suszone owoce w/g uznania, np. rodzynki, suszone wiśnie, daktyle. W zależności od tego co mamy i lubimy:)

Przygotowanie:
Wsypać do dużej miski płatki, sól, cukier, sodę oraz siemię lniane i wszystko wymieszać.
Następnie dodać owoce suszone, orzechy, olej kokosowy delikatnie podgrzany i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Dodać wodę, aby stało się lepkie i można było zagnieść cisto.
Z gotowego ciasta formować ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w piekarniku rozgrzanym na ok. 180-200 stopni przez około 15-20 minut.

Wegańskie zakupy na