
Ciasteczka śniadaniowe
Składniki:
4 szklanki różnych płatków (orkiszowe, jęczmienne, owsiane, gryczane),
100 g oleju kokosowego,
20 g opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3-4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
1/3 szklanki orzechów włoskich, lub nasion słonecznika,
1/3 szklanki ciepłej i przegotowanej wody.
Suszone owoce:
1/2 szklanki suszonej żurawiny,
1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych moreli i śliwek.
Można dodać inne suszone owoce w/g uznania, np. rodzynki, suszone wiśnie, daktyle.
Przygotowanie:
Wsypać do dużej miski płatki, sól, cukier waniliowy, sodę oraz siemię lniane i wszystko wymieszać.
Następnie dodać owoce suszone, orzechy, olej kokosowy delikatnie podgrzany i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Dodać wodę (ilość w/g uznania) i zagnieść cisto.
Z gotowego ciasta formować ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w piekarniku rozgrzanym na ok. 180-200 stopni przez około 15-20 minut.