Tarta z malinami
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej typ 550,
1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000,
2-3 łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej lub wegańskiej margaryny,
1 płaska łyżeczka soli,
1 cukier waniliowy lub cynamonowy (20-30g),
1/3 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
cukier puder lub zmielony ksylitol do posypania,
letnia woda,
2-3 łyżki wegańskiego jogurtu (opcjonalnie).
*Owoce: maliny.
Mąkę pszenną razową można zastąpić również mieszanką zmielonych płatków: owsianych, żytnich, jęczmiennych.
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy. Olej kokosowy, jogurt i ewentualnie wodę dodajemy na koniec zagniatając ciasto.
Kiedy będzie gotowe należy je rozwałkować w kształcie koła i najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia cały czas obsypując wałek mąką. Owoce układamy na środku zostawiając puste brzegi ok. 3- 4 cm, które na koniec zawijamy do góry.
Ciasto przenosimy razem z papierem na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Osobiście lubię wykonywać tartę z mąk razowych. Używam minimalną ilość cukru, zawsze można dosłodzić cukrem pudrem. Dla tych, którzy lubią mocno zarumienione ciasto polecam przykryć pod koniec pieczenia owoce papierem, aby się nie przypiekły.