
Wegański tofurnik z pistacjami i płatkami róży
Forma na ciasto ma średnicę 18 cm
Składniki:
2 kostki tofu naturalnego,
1 szklanka namoczonych 12 godzin orzechów nerkowca,
1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego 12 godzin w lodówce (w którym jest co najmniej 70% kokosa),
1/2 szklanki cukru pudru,
1 budyń waniliowy niesłodzony,
1 duża szczypta soli,
6-7 łyżek soku z cytryny,
Opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki alternatywy wegańskiej jogurtu SKYR np. alpro
Przygotowanie
Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą gładką masę. Zaczyn od tofu, orzechów i dodaję kolejne składniki.
Najpierw robię to blenderem ręcznym, a potem przekładam masę do mocnego blendera kielichowego, ponieważ tak gęstą masę ciężko zmiksować. Blender musi mieć MOC!
Jeśli chodzi o mleczko kokosowe, to dodaję tylko gęstą część mleczka kokosowego!
Gotową masę przekładam do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i posmarowanych olejem kokosowym brzegach.
Piekę w temperaturze 180 stopni około 40 minut z termoobiegiem.
Po wyciągnięciu można zrobić polewę, ale najszybciej posypać gorzkim kakao i udekorować pistacjami i płatkami róży:)
Przechowywać w lodówce.