Wegański tofurnik z pistacjami i płatkami róży

 

Forma na ciasto ma średnicę 18 cm

Składniki:

2 kostki tofu naturalnego,
1 szklanka namoczonych 12 godzin orzechów nerkowca,
1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego 12 godzin w lodówce (w którym jest co najmniej 70% kokosa),
1/2 szklanki cukru pudru,
1 budyń waniliowy niesłodzony,
1 duża szczypta soli,
6-7 łyżek soku z cytryny,

Opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki alternatywy wegańskiej jogurtu SKYR np. alpro

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą gładką masę. Zaczyn od tofu, orzechów i dodaję kolejne składniki.

Najpierw robię to blenderem ręcznym, a potem przekładam masę do mocnego blendera kielichowego, ponieważ tak gęstą masę ciężko zmiksować. Blender musi mieć MOC! 

Jeśli chodzi o mleczko kokosowe, to dodaję tylko gęstą część mleczka kokosowego!

Gotową masę przekładam do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i posmarowanych olejem kokosowym brzegach.

Piekę w temperaturze 180 stopni około 40 minut z termoobiegiem.

Po wyciągnięciu można zrobić polewę, ale najszybciej posypać gorzkim kakao i udekorować pistacjami i płatkami róży:)

Przechowywać w lodówce.

Wegańskie zakupy na