Awokadowiec

Składniki:

5 sztuk awokado,
2 puszki mleczka kokosowego schłodzonego 12h w lodówce (tylko stałą część),
2-4 łyżki płynnego oleju kokosowego,
3 łyżki ksylitolu lub cukru,
sok z 2 sztuk wyciśniętych cytryn,
granat,
150-200 g orzechów nerkowca namoczonych na 12h.

 

Przygotowanie:

Awokado myjemy, obieramy, wyciągamy ze środka pestki, wlewamy sok z cytryny i blendujemy. W osobnym garnku podgrzewamy stałą część mleczka kokosowego, olej kokosowy i dodajemy cukier. Odkładamy ok. 1/4 z tej części i dodajemy do zblendowanych wcześniej nerkowców, którymi wykładamy spód formy do ciasta. Pozostałą część podgrzanego mleczka i oleju dodajemy do masy z awokado i po wymieszaniu pokrywamy nią nerkowce. Na wierzchu posypujemy granatem i wkładamy na min. 6-8h do lodówki.  Deser nie jest zbyt słodki i z pewnością nie każdemu będzie smakował. Trzeba pamiętać o cytrynie, aby awokado nie ciemniało i nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania w lodówce. Zrobiłam go eksperymentalnie, ale u nas jeszcze kiedyś się pojawi.

Wegańskie zakupy na