Złoty napój z kurkumy

Składniki: 

1 szklanka alternatywy mleka roślinnego,
1,5 - 2 płaskie łyżeczki kurkumy,
3 plasterki świeżego imbiru,
1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
szczypta chili,
szczypta pieprzu,
szczypta curry,
2 gwiazdy anyżu,
5 sztuk goździków,
1/2 łyżeczki oleju kokosowego,
1 łyżeczka syropu z daktyli.

*Jeżeli mamy świeżą kurkumę najlepiej obrać ją ze skórki i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Trzeba robić to najlepiej w rękawiczkach i ostrożnie ponieważ bardzo farbuje.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy alternatywę mleka w małym rondelku. Najpierw wrzucamy: imbir, goździki, gwiazdki anyżu. Gotujemy kilka minut i dodajemy pozostałe składniki. Na koniec słodzimy syropem z daktyli i gotowe. Możemy przelać przez sitko do kubeczków. Porcja na dwa małe kubeczki.

* Złote ,,mleko" to ultrazdrowy ajurwedyjski napój. Przypisuje mu się korzystny wpływ między innymi na: podnoszenie odporności, zwalczanie infekcji, oczyszczanie organizmu, uspokojenie i wyciszenie, budowę kości i elastyczność stawów. Napój jest ponoć świetnym antyoksydantem i zwalcza komórki nowotworowe. 

Wegańskie zakupy na