Pasztet orientalny z tofu

Składniki:

ok. 4 kostek tofu,
3 cebule,
1/2 selera korzennego,
1 marchewka,
1 pietruszka korzenna,
sos Tamari do smaku,
przyprawy: sól, chili, papryka słodka, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżki curry, 2 łyżki mielonego kardamonu,
4-5 ząbków czosnku,
olej kokosowy,
gałązki świeżego rozmarynu.

Przygotowanie:

Tofu mielimy w maszynce do mielenia na drobnych oczkach. Cebulę podsmażamy na rumiano. Warzywa gotujemy na parze. Kiedy są już miękkie marchewkę kroimy w kostkę,  pozostałe warzywa wraz z cebulą blendujemy. Dodajemy sól, chili, pieprz i sos Tamari. Curry i kardamon podsmażamy delikatnie na oleju kokosowym i dodajemy do całości. Wszystko razem mieszamy, wkładamy do foremki, układamy gałązki rozmarynu i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180-200 stopni.

Wegańskie zakupy na