Grzyby marynowane
Składniki:
ok. 3,5 - 4 kg grzybów,
2 średnie cebule,
Zalewa octowa:
12 szklanek wody,
3 szklanki octu 10%,
2 szklanki cukru,
1 łyżeczka soli.
Składniki do słoików:
plaster czerwonej papryki,
1/2 niewielkiej marchewki,
1 łyżeczka gorczycy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 - 3 ziarenka pieprzu,
listek laurowy.
Przygotowanie:
Do wyparzonych i suchych słoików włożyć wszystkie podane składniki.
Obrane i wyczyszczone grzyby dokładnie wypłukać i te, które są większe pokroić na mniejsze kawałki. Gotować razem z cebulą około 10-15 minut.
Zalewę octową zagotować. Pozostawić na minimalnym ogniu.
Ugotowane grzyby odcedzić i włożyć do słoików w ilości około 2/3 każdego słoika. Zalać gorącą zalewą, dokładnie zakręcić i odwrócić dnem do góry. Pozostawić, aż do całkowitego wystudzenia.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.