Nalewka z czerwonej porzeczki.

Składniki:

1 kg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki,
500 ml spirytusu 95%,
500 ml wódki,
ok. 1 kg cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

Czerwoną porzeczkę obrać, porządnie umyć i włożyć do dużego słoika. Owoce zalać spirytusem i wódką. Słoik trzeba szczelnie zakręcić i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie zlać nalew do butelki, natomiast owoce zasypać cukrem. Kiedy powstanie  z nich syrop dodajemy go do butelki z nalewką. Odstawiamy na około  6 miesięcy.
Nalewka z czerwonej porzeczki ma wiele pozytywnych właściwości. Zawiera bardzo dużo witaminy C, wzmacnia odporność organizmu i będzie naturalnym lekiem w okresach jesienno-zimowych. Sama czerwona porzeczka zawiera wiele przeciwutleniaczy, wit. A,E, potas, kwas jabłkowy.

Wegańskie zakupy na