Ogórki w zalewie curry.
Składniki:
3 kg średnich ogórków gruntowych ( najlepiej kupionych do końca lipca),
2-3 cebule,
3 łodygi natki selera,
ocet,
cukier trzcinowy,
sól,
przyprawa curry, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, gorczyca.
1.Składniki przyprawowe do słoika:
( listek selera, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 plasterki cebuli,
7 ziarenek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka gorczycy )
2. Składniki na zalewę:
6 szklanek wody,
1,5 szklanki octu,
2 szklanki cukru,
60 g przyprawy curry,
2 łyżki soli.
Przygotowanie:
Na dnie każdego umytego i suchego słoika układamy gałązki zielonego selera naciowego, cebulę, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy. Do tak przygotowanych słoiczków włożyć umyte, obrane ze skórki i przekrojone wzdłuż na 4 części ogórki.
Do garnka wlać wodę, ocet, cukier, sól i przyprawy curry - zgotować i ostudzić. Letnią zalewę wlewamy do słoików, tak by ogórki były zakryte. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 5 minut od zagotowania wody. Zalewa wystarcza mniej więcej na ok. 6 słoiczków.