Pulpa pomidorowa

Przepis na pulpę pomidorową podajemy bez określania ilości pomidorów i ilości przypraw ponieważ wszystko jest zmienne i uzależnione od rodzaju pomidorów oraz długości ich gotowania  i odparowania wody.

Składniki:

pomidory najlepiej domowe lub ekologiczne, 
sól,
świeże oregano,
chili.

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Wrzucić pomidory (odłożyć jakieś 2-3 sztuki) do garna i gotować na początku na mniejszym palniku, następnie zwiększyć moc.

Pomidory gotować, co jakiś czas mieszać, aż do momentu odparowania większej części wody.

Kiedy pulpa zgęstnieje dodajemy odłożone wcześniej pomidory, solimy i doprawiamy według uznania. Na koniec wrzucamy świeże listki oregano. 

Gorącą pulpę przelewany do wyparzonych i suchych słoików oraz przewracamy je do góry dnem, aż do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo można zapasteryzować.

Wegańskie zakupy na