Pulpa pomidorowa
Przepis na pulpę pomidorową podajemy bez określania ilości pomidorów i ilości przypraw ponieważ wszystko jest zmienne i uzależnione od rodzaju pomidorów oraz długości ich gotowania i odparowania wody.
Składniki:
pomidory najlepiej domowe lub ekologiczne,
sól,
świeże oregano,
chili.
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Wrzucić pomidory (odłożyć jakieś 2-3 sztuki) do garna i gotować na początku na mniejszym palniku, następnie zwiększyć moc.
Pomidory gotować, co jakiś czas mieszać, aż do momentu odparowania większej części wody.
Kiedy pulpa zgęstnieje dodajemy odłożone wcześniej pomidory, solimy i doprawiamy według uznania. Na koniec wrzucamy świeże listki oregano.
Gorącą pulpę przelewany do wyparzonych i suchych słoików oraz przewracamy je do góry dnem, aż do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo można zapasteryzować.