Pikle z limonek

Składniki:

12 limonek (najlepiej ekologicznych),
2 czubate łyżki soli,

2 łyżki nasion kolendry,
2 łyżki kozieradki ,
1 łyżka gorczycy,
2 łyżki mielonego chili,
1 płaska łyżka kurkumy,
1 łyżka kuminu,
4 łyżki octu jabłkowego,
150 ml oleju konopnego ( może być inny),

Przygotowanie:

Etap kiszenia:

Z 4 limonek wyciskamy sok, natomiast pozostałe limonki wraz ze skórkami, które pozostały po wyciśnięciu soku kroimy w drobne kawałki. Dodajemy do nich 2 łyżki soli, dokładnie mieszamy, przekładamy do słoika, zakręcamy i wystawiamy na słońce na około 5-10 dni, aż do momentu, kiedy skórki limonki stracą barwę i staną się bardziej koloru żółtego. Można raz dziennie wstrząsnąć słoikiem, aby wszystkie soki się wymieszały. 

Etap przygotowania:

Na patelni na podgrzany olej wsypujemy gorczycę, pokruszoną w moździerzu kolendrę i delikatnie dopiekamy na bardzo wolnym ogniu, aby nasiona wydobyły aromat. Do tego dorzucamy kiszone limonki wraz z sokami i dosypujemy chili, kurkumę, kumin, ocet jabłkowy i ponownie dokładnie mieszamy. Trzymamy to na wolnym ogniu. 
Na oddzielnej patelni prażymy bez oleju do brązowego koloru kozieradkę, schładzamy i mielimy w młynku. Dosypujemy do reszty, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Ponownie przekładamy do słoika, lub mniejszych słoiczków i odstawiamy jeszcze na kilka dni, aby wydobyć jeszcze więcej smaków z dodanych przypraw. Po tym czasie możemy spożywać.

*Pikle wyśmienicie smakują jako dodatek do ryżu i dań hinduskich.

Wegańskie zakupy na