Sałatka z buraków w słoikach

Składniki:

5 kg buraków najlepiej ekologicznych,
1 kg czerwonej papryki,
4 średnie cebule,
Przyprawy do słoika:  ziele angielskie (3 szt.), pieprz kolorowy w ziarenkach (4 sztuki) listek laurowy, 

Składniki na zalewę:

2 szklanki wody,
1,5 szklanki octu,
1 szklanka cukru trzcinowego.

Przygotowanie:

Buraki ekologiczne myjemy dokładnie i gotujemy w skórce. Po ugotowaniu i ostudzeniu pozbywamy się skóry i w maszynce z odpowiednim nożykiem ( takim, jak na tarce na grubych oczkach) rozdrabniany. 

Wodę z octem i cukrem zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Gotować ok. 5 minut.

Do gotowej zalewy dodać buraki i wszystko dokładnie wymieszać. Zagotować.

Buraki przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować. Słoiki dobrze zakręcamy wyparzonymi i suchymi nakrętkami i przekładamy górą do dołu, aż do całkowitego ostudzenia słoika.

Wegańskie zakupy na