Focaccia
Składniki na ciasto: ( 2 sztuki )
2 szklanki mąki pszennej typ 550,
3 łyżeczki cukru,
20 g drożdży,
ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego,
ok. 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego.
Oliwa z oliwek:
ok. 100 ml oliwy z oliwek,
1 wyciśnięty ząbek czosnku,
szczypta soli,
gałązka świeżego lekko zgniecionego rozmarynu.
Przykładowe dodatki:
Pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, szczypiorek, kapary, jarmuż, papryka czerwona, żółta, bakłażan, cukinia, suszone pomidory, czarnuszka, świeże zioła: rozmaryn, oregano, tymianek itp.
Przygotowanie:
Na początku robimy rozczyn: drożdże, 3 łyżeczki cukru, podobnie mąki pszennej i letnie mleko roślinne. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
Pozostałą część mleka roślinnego delikatnie podgrzewamy i łączymy z olejem.
Do osobnej miseczki przesiewamy dwukrotnie mąkę przez sitko, dodajemy sól i łączymy z pozostałymi składnikami, czyli mlekiem i rozczynem zagniatając ciasto. Jeżeli istnieje taka potrzeba podczas zagniatania można zwilżyć sobie dłonie olejem.
Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na dwie części i wałkiem formujemy cienki plaster. Możemy wyciąć z ciasta dowolne kształty: wazon, motyla. Każdy plaster smarujemy przygotowaną wcześniej oliwą z oliwek, a na wierzchu układamy nasze ulubione dodatki.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 - 250 stopni przez ok. 10-15 minut.