Przystawka z tofu

Składniki:

1 kostka naturalnego lub wędzonego tofu (najlepiej Sunfood - jest ono dość zwarte),
40-50 ml sosu sojowego najlepiej Tamari lub Shoyu bio ARCHE ( te sosy są w/g nas bardziej aromatyczne, a nie tylko słone),
2 papryki: czerwona, żółta,
alternatywa sera naturalnego do smarowania (Violife, Greenvie) lub np. awokado, czy wegański majonez,
czarne lub zielone oliwki,
rukola, świeży szpinak lub kilka lisków sałaty,
olej do smażenia,
wykałaczki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Tofu kroimy w plastry, podsmażamy na rumiano z każdej strony i na koniec podlewamy sosem sojowym. Trzeba robić tę czynność ostrożnie bo dość mocno pryska. Tak przygotowane tofu jest chrupkie i lekko przypieczone.
Papryki dokładnie myjemy i kroimy w kawałki. Kolejno układamy składniki: serek, rukolę lub szpinak, tofu i oliwkę. 

Składniki możemy modyfikować według upodobań. Takie kanapki bez pieczywa świetnie sprawdzają się na śniadanie, kolację, jako przekąska czy przystawka na imprezę.

Wegańskie zakupy na